Château Laguiole

Château Laguiole är definitionen av franskt kvalitétshantverk. Château Laguiole är i särklass ett av de mest kända märkena från Laguiole-området där invånarna är välkända för att själva tillverka de knivar och korkskruvar de använder i hemmet. De lokala herdarna och bönderna har tagit hobbyn till sig och har genom tiden blivit så duktiga att det nu utvecklat sig till ett yrke och en produktion. I sortimentet hittar man bl.a korkskruvar, bestick och champagne sablar.

Mer om Château Laguiole

Det var smeden Pierre-Jean Calmels från den lilla byn Laguiole som skapade den första Laguiole kniven i 1829. De första knivarna blev stöpt i det hårdaste stål som då fanns, och därefter härdat i Laguioles renaste naturliga källa. Handtaget och skaftet blev tillverkat av den lokala Aubrac tjurs horn och efter en mycket lång och inte minst grundlig process var den exceptionella kniven född. Det helas startade men kniven, och utvecklade sig sedan vidare till vinöppnaren. Näst på tur var Laguiole besticken, som idag är det de flesta känner till.

I dag är de orginala Laguiole knivbladen smidda i metallegering av hög kvalitét och är dekorerat med Laguioles symboliska emblem. Alla knivar, gafflar och vin öppnare är monterade för hand och inget är lämnat åt slumpen hos dessa fantastiska produkter. Alla produkters trähandtag är givetvis handgjorda.

Det är ingen hemlighet, vad man som kund betalar för produkterna från Château Laguiole men i gengäld får man ett stycke hantverk som håller livet ut, om det behandlas väl.